Sparre, Louis (1863 - 1964) [sv]

Sparre, Louis (svensk)

Konstnärslistan (Nationalmuseum) [sv]

Livsrolle
Ansvarlig forvalter
Nationalmuseum (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
museumplus@nationalmuseum.se [sv]
dataskyddsombud@nationalmuseum.se [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden og ikke noen verk/objekter opprettet av aktøren
Sist lagret
06.09.2017 11:25:48
12.01.2019 02:36:40
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/04f01e6c-1aa0-46bb-bd4a-6612b610ab70 | RDF/XML | JSON-LD
Navn
Sparre, Louis
Svensk

Fornavn
Louis
Svensk

Etternavn
Sparre
Svensk

Tittel
greve

-Tittel
greve
Svensk

Fødsel
1863

-Tidspunkt
1863
Død
1964

-Tidspunkt
1964
Livsrolle
-Livsrolle
Bokmål

Nynorsk

Svensk

Engelsk

Estnisk

Finsk

Kjønn
Bokmål

Man
Svensk

Man
Engelsk

Estnisk

Nasjonalitet
Biografi

Louis Sparre var tillsammans med sin hustru Eva, född Mannerheim, en av pionjärerna inom den finska konstindustrin. De grundlade den legendariska fabriken Iris i Borgå som under några år kombinerade konstnärlig formgivning med industriell tillverkning. Bland annat inreddes sex rum i Leo Tolstojs villa i närheten av Viborg. Sparre är kanske mest känd som den designer som inspirerad av Arts and crafts rörelsen I England lanserade jugend i Finland. De båda formgivarna Eva och Louis Sparre hade också den så kallade Konstindustriella ritbyrån tillsammans tills paret 1908 flyttade till Sverige.

Efter att hans italienska mamma tidigt avlidit fick Louis Sparre som barn bo hos sin farmor i Karlskrona. Där lockades han tydligen av livet till sjöss och blev kadett på korvetten Eugénie. Men konstnärliga intressen lockade ännu mera och snart gick han på konstskolor i Stockholm och i Paris. I Paris umgicks han flitigt i den svenska konstnärskretsen och verkar ha blivit särskilt god vän med den jämngamle Anders Zorn. Där träffade han också den finske konstnären Akseli Gallen-Kallela - och det var Gallen-Kallela som lockade Sparre till Finland där han alltså kom att gifta sig och bo under många år.

Folkloristiska motiv, vatten, fartyg, luft och ljus tillhörde hans motivkrets i tavlor och grafik.

När Louis Sparre gick bort 1964 var han 102 år gammal. Då hade han hunnit med en hel del. Han hade öppnat ett eget galleri, gjort många resor, bland annat med Anders Zorn till Egypten 1912 och samma år var han medlem av svenska fäktarlaget vid Olympiska spelen i Stockholm (!). Han var ordförande i Grafiska sällskapet och i Konstnärsklubben.

Svensk