Bindalsbåt er en type nordlandsbåt bygd i Bindal. I Bindal er byggematerialet ofte gran, som i Trøndelag og i Rana, men også furu blir brukt. De større båtene kan gjøre opptil 16 knop på lens, og krysser ganske godt når det ikke er for mye bølger. Størrelser opptil nesten 50’ med åtte-ti årer (fembøring).
[no]Other languages: Bindalsbåt (norwegian bokmål)
bindalsbåt
eller bindaling, er navn brukt om nordlandsbåter bygd i Bindal på Helgeland. Båtbyggerne i Bindal var kjent for å bygge vakre og lette småbåter, særlig tororinger og hundromsfæringer, ofte kalt bindalsfæring.
Båtbygging i BindalFørste kjente omtale av båtbygging i Bindal ble gjort av Snorre Sturlason, og produksjonen nådde sitt toppunkt i tiden mellom 1860 til 1880. Mens tradisjonell bygging av småbåter forsvant mange steder langs kysten, som i Rana og Saltdalen, var det fremdeles relativt stor produksjon i Bindal til utpå 1970-tallet. Båtbyggingen i Bindal var derfor viktig for at tradisjonen med bygging av nordlandsbåter har blitt holdt levende.
Les mer i Store norske leksikon- nordlandsbåter
- den nordnorske båtreformen
- Bindal
- Helgeland
- Nordland
Bindaling, òg kalla bindalsbåt, er ein av hovudtypane av nordlandsbåt. Som namnet seier, så høyrer båttypen heime i Bindal kommune på grensa mellom Namdalen og Helgeland. Bindalsbåtane er, som ranværingane, særprega av spring mot stamnane og relativt lågt fribord midtskips. Samanlikna med ranværsbåtane er bindalsbåtane ein del lettare bygd og har ein lengre og meir gradvis overgang frå stamnane til den breie delen av båten.
-
Ytre Bindalens Handelsforening hadde denne annonsen i Lofotposten den 15. november 1934.