Holen kirkko (norj. Hole kirke) on Holen kunnassa Buskerudin läänissä Norjassa sijaitseva keskiaikainen kivinen pitkäkirkko. Se rakennettiin alun perin 1200-luvulla, mutta sitä on vuosisatojen mittaan muuteltu useita kertoja. Vuonna 1943 kirkko paloi salaman sytyttämänä, ja vain kiviseinät jäivät jäljelle. Kirkko rakennettiin uudelleen arkkitehti Finn Brynin johdolla.
[fi]Other languages: Hole kirke (norwegian bokmål)
Hole kirke er en langkirke av stein fra rundt år 1200 i Hole kommune i Buskerud. Bare deler av skipet er bevart fra den opprinnelige middelalderkirken. Dagens utseende er i hovedsak basert på restaureringen i 1954, etter lynnedslag og brann i 1943.
Hole kirke er sognekirke for Hole menighet i Ringerike prosti. Adkomst til kirkestedet går via Fv158.
Dateringen av Hole kirke er usikker. Den har vært tidfestet til 1150, til 1150–1200, eller 1200. Hole prestegård nevnes først i skriftlige kilder i 1330.
Hole kirke ligger på en liten høyde og rett ved Hole prestegård (gnr. 224/1), nord på Røysehalvøya i Hole kommune. Noe lavere i terrenget og noen få hundre meter nordvest for kirken ligger også den gamle storgården Helgeland (gnr. 225/1 i Hole), som er opphavet til navnet Helgelandsmoen, der tidligere Helgelandsmoen leir lå. Kirkestedet ligger også kun få kilometer sørvest for Norderhov kirke, som har vært den mest dominerende kirken på Ringerike gjennom århundrene.
[no]Hole kirke Hole kirke ble bygd i middelalderen som en langkirke i stein. På 1600-tallet ble kirken utvidet med en tømret del mot vest, men på 1700-tallet ble denne delen, samt kor og sakristi revet og erstattet av tre tømrete korsarmer og sakristi mot øst. Etter et lynnedslag i 1943 brant kirken ned, så bare steinmurene i den middelalderske delen av kirken sto igjen.
Kirken ble gjenoppbygd etter tegninger av arkitekt Finn Bryn, og den sto ferdig i 1950. Den nye delen er bygd av lokal sandstein og består av et rektangulært kirkeskip med lavere og smalere kor. På mønet sitter en takrytter. Middelalderdelen av kirken ligger inntil skipets vestmur, og tjener som kapell, med dør inn mot kirkerommet. I forbindelse med gjenoppbyggingen av kirken ble det avdekket malte dekorasjoner under middelaldermurenes kalklag. Altertavlen og døpefonten, som ble reddet i brannen, ble antagelig laget i forbindelse med utvidelsen av kirken i 1736. Altertavlen er i to etasjer og har vingestykker av utskårne akantus bladranker. Hovedfeltet har Nattverden som motiv. Bildet er flankert av søyler og rammet inn med utskårne laurbærblader. Motivet i bildefeltet over er Korsfestelsen. I forgrunnen til venstre sitter Maria og Maria Magdalena, og bak dem står Johannes. Til høyre reises et kors med den ene av røverne. På toppen står den oppstandne Kristus i strålekrans.
Kilder: Christie, Håkon og Sigrid: Norges kirker, Buskerud II, Oslo 1986