rapportbredde

rapportbredd (svensk), rapportbredde (dansk), comber unit (engelsk), chemin (fransk), fadenrapport (tysk), mallikerran leveys (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Vid inredning i en dragvävstol, dels mönsterrapportens bredd, dels motsvarande enhet. Användes om det antal harnesksolv med tillhörande snören som fodras för en rapport, om den sektion av harneskbrädan dessa snören uppta, samt om en motsvarande bredd av den färdiga vävnaden. De nordiska termerna gäller även andra vävstolstyper. Jfr Rak rapport, Omvänd rapport, Spetsinredning. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:27
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/fa4e12f2-26ff-470c-9075-0cb76b652d40 | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
rapportbredde
Bokmål

rapportbredd
Svensk

rapportbredde
Dansk

comber unit
Engelsk

chemin
Fransk

fadenrapport
Tysk

mallikerran leveys
Finsk

Beskrivelse
Vid inredning i en dragvävstol, dels mönsterrapportens bredd, dels motsvarande enhet. Användes om det antal harnesksolv med tillhörande snören som fodras för en rapport, om den sektion av harneskbrädan dessa snören uppta, samt om en motsvarande bredd av den färdiga vävnaden. De nordiska termerna gäller även andra vävstolstyper. Jfr Rak rapport, Omvänd rapport, Spetsinredning.
Svensk

Relatert term
Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk