billedvevstol

gobelängvävstol (svensk), flamskvæv (dansk), myndvefstóll (islendsk), high-warp loom (engelsk), métier de tapisserie (fransk), hochwebstuhl (tysk), gobeliininpuut (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Vävstol med varpen spänt vertikalt mellan två bommar eller mellan en nedre vävbom och en rad upptill fästade tappar.. En kedja av tråd slagen tvärs över varpen upptill och nertill, fördelar varptrådarna och håller bredden konstant. Ett tuskaftskäl hålles permanent öppet i ett främre och ett bakre skikt. Kontraskäl bildas genom att man drar i den grupp av solv som tillhör det vävparti som är under arbete. I det bakre skiktet är nämligen varje tråd trädd i en solvöggla och alla ögglorna äro för... Vävstol med varpen spänt vertikalt mellan två bommar eller mellan en nedre vävbom och en rad upptill fästade tappar.. En kedja av tråd slagen tvärs över varpen upptill och nertill, fördelar varptrådarna och håller bredden konstant. Ett tuskaftskäl hålles permanent öppet i ett främre och ett bakre skikt. Kontraskäl bildas genom att man drar i den grupp av solv som tillhör det vävparti som är under arbete. I det bakre skiktet är nämligen varje tråd trädd i en solvöggla och alla ögglorna äro förenade med en skälkäpp eller en serie stroppar, som hänger framför varpen. Inslaget införes upplagt på en docka eller en spetsig pinne, och slås till med pinnen eller med en vävkam. Jfr gobelängväv. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
14.06.2016 10:42:03
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/b05a868b-a032-4a97-92aa-c0976c01aa2f | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
billedvevstol
Bokmål

gobelängvävstol
Svensk

flamskvæv
Dansk

myndvefstóll
Islendsk

high-warp loom
Engelsk

métier de tapisserie
Fransk

hochwebstuhl
Tysk

gobeliininpuut
Finsk

Alternativ betegnelse
gobelinvevstol
Bokmål

gobelinvæv
Dansk

kuvakudospuut
Finsk

Beskrivelse
Vävstol med varpen spänt vertikalt mellan två bommar eller mellan en nedre vävbom och en rad upptill fästade tappar.. En kedja av tråd slagen tvärs över varpen upptill och nertill, fördelar varptrådarna och håller bredden konstant. Ett tuskaftskäl hålles permanent öppet i ett främre och ett bakre skikt. Kontraskäl bildas genom att man drar i den grupp av solv som tillhör det vävparti som är under arbete. I det bakre skiktet är nämligen varje tråd trädd i en solvöggla och alla ögglorna äro förenade med en skälkäpp eller en serie stroppar, som hänger framför varpen. Inslaget införes upplagt på en docka eller en spetsig pinne, och slås till med pinnen eller med en vävkam. Jfr gobelängväv.
Svensk

Relatert term
Bokmål

Svensk

Dansk

Islendsk

Engelsk

Fransk

Tysk


Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk