Gamle Glemmenin kirkko (norj. Gamle Glemmen kirke) on Fredrikstadin kunnassa Østfoldin läänissä Norjassa sijaitseva kivinen pitkäkirkko 1100-luvulta.
[fi]Other languages: Gamle Glemmen kirke (norwegian bokmål)
Gamle Glemmen kirke er en romansk kirke fra 1182 i Fredrikstad kommune og domprosti i Østfold fylke.
Kirken er bygd av bruddstein og er Fredrikstads eldste bygning. Kirken var opprinnelig annekskirke i Tune prestegjeld, og ble overført til Fredrikstad prestegjeld i 1685. I 1723 ble den sognekirke for forstaden Glemmen. Den ligger i kommunedel Sentrum i Fredrikstad, nord for bykjernen ved Gamle Kirkevei, som løper parallelt med rv109 mot Sarpsborg.
Døpefonten er i kleberstein fra Aremark, fra ca. 1225. Kirken har bevart en treskulptur av Apostelen Tomas fra omkring 1450, en kristusfigur fra 1500-tallet og en gjenværende del av et større krusifiks som sannsynligvis er fra Lübeck. Altertavlen er fra 1708 og prekestolen fra 1731.
Gamle Glemmen kirke feiret 800-årsjubileum i 1982, med besøk av kong Olav V. Han ankom i A5, dvs. sin Lincoln Continental fra 1966.
Kirka var «valgkirke» og ble ble brukt som valglokale under valget til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.
[no]Gamle Glemmen kirke Glemmen gamle kirke er en middelaldersk steinkirke, bygd av rød granitt fra området. Kirken har rektangulært skip og lavere og smalere kor, og på mønet, midt over skipets saltak, sitter en takrytter. Gravkapellet ble bygd inntil korets østmur i 1760-årene. Et tidligere våpenhus forfalt i 1840-årene. I 1930 ble kirken restaurert under ledelse av Ole Øvergaard. Av inventaret fra middelalderen er det kun døpefonten som er bevart, samt et krusifiks og en apostelfigur. Den kalkformete klebersteinsdøpefonten er i romansk stil. Krusifikset er skåret i eik og er antagelig laget i Lübeck på begynnelsen av 1500-tallet. Kirkebenkene og galleriet i vest er fra 1600-tallet, mens altertavlen og prekestolen er fra 1700-tallet. Portalaltertavlen på alteret er antagelig av svensk opprinnelse. I storfeltet er det bilde av Korsfestelsen, rammet inn av to kraftige, korintiske søyler. På fotstykket er det bilde av Nattverden, og i en krans på toppstykket er Jehova-tegnet. Vingestykkene har to englefigurer som antagelig symboliserer henholdsvis Fides, troen, og Constantia, standhaftigheten. Engelen til venstre holder kors og kalk og engelen til høyre en søyle. På toppen av altertavlen ligger et stort lam. Kilder: Christie, Håkon og Sigrid: Norges kirker, Østfold II, Oslo 1959 Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993