Livsrolle
Ansvarlig forvalter
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design (Museum) forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Gro Benedikte Pedersen: gro.pedersen@nasjonalmuseet.no
Magnus Bognerud: magnus.bognerud@nasjonalmuseet.no
Yvonne Brenden Hansen: yvonne.hansen@nasjonalmuseet.no
Sjur Einen Sævik: sjur.saevik@nasjonalmuseet.no
Sist lagret
25.04.2024 09:15:47
Publisert
Status
Hjelp

URI
http://kulturnav.org/c9272ca8-3df6-46d4-998a-df55ab8dc8d3 | RDF/XML | JSON-LD
Navn
Bryhn, Aslaug
Bokmål

Fornavn
Aslaug
Bokmål

Etternavn
Bryn
Bokmål

Fødsel
1927

-Tidspunkt
1927
Død
2007

-Tidspunkt
2007
Livsrolle
-Livsrolle
Kjønn
Bokmål

Svensk

Engelsk

Tysk

Estisk

Biografi

"Aslaug Bryhn vokste opp i ei tid da utdanning var mer unntaket enn regelen, spesielt for jenter. Dermed gikk hun aldri noen kunstskole. Men kunstneriske evner og glødende interesse gjorde at hun likevel lyktes med å skape seg et livsverk av sin tekstilkunst. Etter at hun fant fram til sitt eget uttrykk, applikerte tepper, skapte hun over tusen arbeider. – Å lage tepper var livet hennes, det sa hun også sjøl. Det var det hun holdt på med hele tida, forteller sønnen, Arild Bryhn. Han husker hun laget to-tre tepper i uka i den produktive perioden. Flere tiårs arbeid skulle dermed tilsi flere tusen bilder, men for å være på den sikre siden, anslår sønnen at hun skapte over tusen applikerte tepper, og flere hundre andre arbeider. De største bildene kunne ta uker å få ferdig. (…)
Aslaug (var) veldig populær, folk har hele tida stått i kø for å få teppene hennes. Moldestad Myklebust forteller at tekstilkunstneren bare hadde én separatutstilling, i 1979 i Molde Kunstforening. Den viste tydelig hvor etterspurt hun var: – Jeg var der sjøl. Jeg stilte meg opp to timer før åpningen kl. tolv, for å sikre meg et teppe. Da det åpnet, stormet folk inn, og kvart over tolv var alt solgt. Heldigvis fikk jeg kjøpt det jeg ønsket meg. Interessen for Bryhns bilder har også avleggere i det store utland. I Europa var romsdalskvinnen representant for Norge på en utstilling i Bad Nauheim i Tyskland. Og i USA henger teppene Kongen og Dronningen i Anatole Hotel i Dallas, Texas.

Stjålet. Som nevnt ble Bryhns tepper også kjøpt inn av private bedrifter og til offentlige bygg. Et par slike fikk en spesiell skjebne. Sønnen Arild Bryhn forteller at Alexandra hotell hadde ett med Romsdalsmuseet som motiv. – Jeg husker jeg var heime den dagen det kom telefon fra Alexandra om at det teppet var stjålet. På telefonen sa mor at det var trist, og at hun skulle prøve å få til et nytt. Men da hun la på røret, var det tydelig at hun på ett vis syntes det var kjekt også. For, som hun sa: "De må ha vært veldig forelsket i det bildet når de gikk så langt som til å ta det." Et annet og større teppe i Ålesund rådhus, led samme skjebne. Der kom to karer inn, sa de skulle hente bildet til rensing, og skrudde det ned midt på lyse dagen. – Det tjuveriet syntes mor bare var trist.

Aslaug Bryhn var av 1927-årgang, vokste opp i Fræna, men tilbrakte noen ungdomsår hos onkel og tante på Haukebøen. Det skyldtes at hun fikk poliomyelitt i konfirmasjonsalderen og burde bo nært behandlingssted i byen. Fra barndomshjemmet fikk hun impulser hos faren, lærer og politiker Olay Tverfjell som også var bygdekunstner. På Haukebøen fikk hun inspirasjon fra søskenbarnet, den etter hvert kjente kunstneren Gunnar Haukebø. Skapertrangen hadde hun fra hun var liten. I en periode sydde hun klær til ungdom og kvinner, med stil à la Doris Day og Brigitte Bardot. Etter hvert malte hun også på stoffene. Men, skriver sønnen i en tekst om livet hennes: "Det var først på 60-tallet det virkelig tok av med det som skulle bli hennes kunstform. Applikasjon. En sommerdag i 1963 fikk hun stifte bekjentskap med tekstilkunstneren Tulla Anker. Hun var i Molde sammen med sin mann, kunstneren Preben Siiger, som da var stipendiat i Molde Kunstforening. Ute på Hjertøya fikk hun se Tulla i arbeid med sine applikasjoner, og spiren ble sådd". – Det mest givende for henne var å "legge" teppene, finne stoff og fargekombinasjoner som passet til hverandre, forteller Arild Bryhn. De første teppene ble gitt bort, deretter solgte hun dem for det materialene kostet, før hun fant ut at arbeidet kunne være en leveveg.

Flere tiårs arbeid gjør altså at Bryhns tepper henger i svært mange heimer i regionen. Mange yngre og tilflyttere kjenner nok mindre til Bryhn og hennes arbeid, siden hun flyttet fra Molde i 1987, og endte i Sarpsborg. (Utdrag fra artikkel i Romsdals Budstikke 03.02.2009 av Marit Heine)

Bokmål

Yrke
-Yrke
Bokmål

Nynorsk

Svensk

Engelsk

Estisk

Finsk