Hvalerin kirkko (norj. Hvaler kirke) on keskiaikainen kivikirkko Norjassa Østfoldin läänissä Hvalerin kunnassa. Se on rakennettu 1100-luvulla.
[fi]Other languages: Hvaler kirke (norwegian bokmål)
Hvaler kirke er en langkirke av stein på Hvaler i Østfold. De eldste delene av kirken stammer fra rundt 1100. Kirken ligger på Kirkøy nær Skjærhalden, og hører til Fredrikstad domprosti.
Mellom 1953 og 1955 gikk kirken gjennom en grundig restaurering ledet av antikvar Håkon Christie. Da ble blant annet den gjenmurte sørportalen åpnet, kalkmaleriene ble restaurert og det ble bygget nytt sakristi. Det ble også, for første gang i Norge, utført en arkeologisk undersøkelse av grunnen under kirkegulvet. Utgravningene ble utført av Erling Johansen, og det ble funnet en god del gjenstander. Det mest spektakulære var tilsammen over ett tusen mynter. De dateres til middelalderen og inn i nyere tid, men over halvparten skriver seg fra perioden 1202-1387.
I forbindelse med tusenårsskiftet ble kirken og området rundt valgt til Hvalers tusenårssted.
Kirkens nåværende orgel er bygget hos Richard Rensch Orgelbau fra Tyskland, i samarbeid med Marius Lyngø, og ble tatt i bruk i mars 2020. Orgelet har 21 stemmer og et klokkeverk.
[no]Hvaler kirke er en middelaldersk steinkirke med rektangulært skip og smalere kor med apside. Kirken har hverken våpenhus eller takrytter. Kirkeklokkene henger på loftet over kirkeskipet. I 1953-55 ble kirken restaurert under ledelse av arkitekt Håkon Christie. Da ble blant annet den gjenmurte sydportalen åpnet, korets apside ble forsterket og det ble bygget nytt sakristi. Samtidig ble kalkmaleriene med ranker fra 1601 på veggene avdekket.
Av middelalderinventar er døpefonten av gotlandsk kalkstein bevart. Av annet eldre inventar er den gamle kateksimetavlen fra 1500-tallet. Den er alterskapsformet med versaler: Fadervår, trosbekjennelsen og nadverdsinnstiftelsen. I midtfeltet er et kors med merker etter påspikret Kristusfigur som nå er borte. I 1750 fikk kirken nytt alter som i 1759 ble supplerte med en altertavle montert på alteret. Tavlen er et maleri av Korsfestelsen utført av Eggert Munch, flankert av korintiske halvsøyler, brutt gavl med sky- og englehoder, flankert av rokokkooppsatser skåret av Henrik Bech. Prekestolen er fra 1600-tallet med fire fag og fyllinger i profilerte ramverk og en marmorert klokkeformet bunn.
Kilder: Christie, H. og S. (1959) Norges kirker, Østfold II, Oslo