Farger Børset (Tekstilindustri) [no]

Farger Børset (norwegian bokmål)

Industribedrifter (Norsk Teknisk Museum) [no]

Description
Børset Fargeri var ett av mange bygdefargerier som var i drift fra midten av 1800-tallet. Ved disse fargeriene ble hjemmevevde ullstoffer og vadmel etterbehandlet og farget. Først ble tøyet stampet (valket) i vadmelstamper som bestod av treklubber som "stappet" tøyet til det ble mykt, deretter ble det farget i kjeler, vanligvis av kobber, mens indigo ble farget i jernkjel (kypp). Indigoen ble knust med jernkuler og støter av jern. Kjelene var innmurt rundt en skorstein, der det ble fyrt med v... Børset Fargeri var ett av mange bygdefargerier som var i drift fra midten av 1800-tallet. Ved disse fargeriene ble hjemmevevde ullstoffer og vadmel etterbehandlet og farget. Først ble tøyet stampet (valket) i vadmelstamper som bestod av treklubber som "stappet" tøyet til det ble mykt, deretter ble det farget i kjeler, vanligvis av kobber, mens indigo ble farget i jernkjel (kypp). Indigoen ble knust med jernkuler og støter av jern. Kjelene var innmurt rundt en skorstein, der det ble fyrt med ved. En del tøy ble overskåret eller ruet. Til det ble det brukt en karde med kardeborrer. Da fargeriet ble gjort om til dampfargeri, ble stampen byttet ut med en "valke".
Even Olsen Qvam (1818-1900) startet fargerivirksomhet på gården Børset i Rindal på Nordmøre. Sønnen Ole Evensen Børset (1846-1940) og sønnesønnen Even Olsen Børset (1882-1973) fortsatte virksomheten. Begge hadde vært svenner ved fargeriet i Schjølberggården i Trondheim, der Lars Einersen Børset var fargerimester. I 1946 ble en del verktøy og maskiner overført til Norsk Teknisk Museum. [no]
Dataset owner
Norsk Teknisk Museum (Museum) [no] owns the information on this page
Last changed
20/12/2017 12:30:16
Published
Status
Help

URI
http://kulturnav.org/56b5ae8e-58f6-4ed8-8bcc-4d506717b56e | RDF/XML | JSON-LD
Name
Farger Børset
Norwegian bokmål

Alternative name
Børsets Farveri
Norwegian bokmål

Description
Børset Fargeri var ett av mange bygdefargerier som var i drift fra midten av 1800-tallet. Ved disse fargeriene ble hjemmevevde ullstoffer og vadmel etterbehandlet og farget. Først ble tøyet stampet (valket) i vadmelstamper som bestod av treklubber som "stappet" tøyet til det ble mykt, deretter ble det farget i kjeler, vanligvis av kobber, mens indigo ble farget i jernkjel (kypp). Indigoen ble knust med jernkuler og støter av jern. Kjelene var innmurt rundt en skorstein, der det ble fyrt med ved. En del tøy ble overskåret eller ruet. Til det ble det brukt en karde med kardeborrer. Da fargeriet ble gjort om til dampfargeri, ble stampen byttet ut med en "valke".
Even Olsen Qvam (1818-1900) startet fargerivirksomhet på gården Børset i Rindal på Nordmøre. Sønnen Ole Evensen Børset (1846-1940) og sønnesønnen Even Olsen Børset (1882-1973) fortsatte virksomheten. Begge hadde vært svenner ved fargeriet i Schjølberggården i Trondheim, der Lars Einersen Børset var fargerimester. I 1946 ble en del verktøy og maskiner overført til Norsk Teknisk Museum.
Norwegian bokmål

Establishment
1850?

-Time
1850?
Termination
1930?

-Time
1930?
Type

Norwegian bokmål

Swedish

Reference
Norsk Teknisk Museums gjenstandsarkiv, NTM 7235-7246
Norwegian bokmål

Web reference
Norwegian bokmål

-Text
Digitalarkivet, 1900-tellingen
Norwegian bokmål
-Text
Ola Holst, Norske farvere, 1994.
Norwegian bokmål