Huldtgren, Ulla (1933 - ) [sv]

Huldtgren, Ulla (swedish)

Inventors in Sweden (National Museum of Science and Technology)

Description
Ulla Huldtgren är sjukgymnast och uppfinnare. Syftet med hennes uppfinningar har varit att förbättra arbetsmiljön genom att förebygga besvär i ryggen och nacken. Ulla Huldtgrens mest kända uppfinning är ett upplåsbart nackstöd, Nack-Mollis®. I början av 1980-talet startade hon sitt företag, ERGO-STÖD AB. [sv]
Life role
Dataset owner
National Museum of Science and Technology (Museum) owns the information on this page
Contact information
Datasetets innehåll: samlingsinfo@tekniskamuseet.se [sv]
Personuppgifter: info@tekniskamuseet.se [sv]
License
Public Domain Dedication (CC0) applies to the information on this page and not any works/objects created by the actor
Last changed
14/01/2019 13:15:29
23/05/2020 06:53:11
Published
Status

URI
http://kulturnav.org/4820a108-04e5-4f13-a1ad-86d29c5bf8b8 | RDF/XML | JSON-LD
Name
Huldtgren, Ulla
Swedish

First name
Ulla
Swedish

Last name
Huldtgren
Swedish

Title
Uppfinnare

-Title
Uppfinnare
Swedish
Description
Ulla Huldtgren är sjukgymnast och uppfinnare. Syftet med hennes uppfinningar har varit att förbättra arbetsmiljön genom att förebygga besvär i ryggen och nacken. Ulla Huldtgrens mest kända uppfinning är ett upplåsbart nackstöd, Nack-Mollis®. I början av 1980-talet startade hon sitt företag, ERGO-STÖD AB.
Swedish

Birth
07/06/1933

-Time
07/06/1933
Life role
-Life role
English

Norwegian bokmål

Swedish

Estonian

Finnish
Gender
English

Norwegian bokmål

Swedish

Estonian

Biography

Ulla Huldtgren är en utbildad sjukgymnast som har arbetat inom företagshälsovården i väldigt många år. Hon kom då i kontakt med olika fysiskt ansträngande arbetsmiljöer och började fundera på vad man kunde förbättra för att minska arbetsrelaterade skador.

Resultatet blev ett flertal uppfinningar som minskar belastningen på ryggen, axlar och nacken. Ulla Huldtgren startade sitt företag, ERGO-STÖD, i början av 1980-talet. Hon berättar att på den tiden var det mycket svårare för kvinnliga uppfinnare att hävda sig och få utveckla sina idéer. Kampen var lång, men till slut lyckades hon skaffa de nödvändiga kontakterna och hitta rätt tillverkare. 1989 registrerades ERGO-STÖD som aktiebolag. Vissa av Ulla Huldtgrens uppfinningar har nu sålts i mer än 20 år.

Företagets första produkt hette Upside Down och var ett hjälpmedel vid hanteringen av många tunga pärmar. Man placerar ett flertal pärmar i en behållare med ett lutande stöd som pärmarna kan fällas ut på. Pärmarna behöver med andra ord inte lyftas.
En annan uppfinning är Ergo-desk. Tanken är att underlätta för dem som har ett stillasittande kontorsjobb, så att man slipper besvär i rygg och nacke. Ergo-desk är en lutande skrivpulpet som ger kroppen stöd och gör att man inte behöver luta sig framåt.

Ulla Huldtgrens mest kända uppfinning är Nack-Mollis®. Den är till för att förebygga arbetsskador hos dem som utför arbeten som kräver att blicken riktas uppåt. Detta kan leda till svåra nackbesvär som kan bli bestående. Det gäller målare, elektriker eller byggnadsarbetare. Nack-Mollis® är en lätt (den väger endast 200 g) upplåsbar krage eller nackkudde som fästs vid nacken och axlarna med hängslen. Kudden gör att nackmusklerna inte belastas lika mycket när man tittar uppåt samtidigt som man kan röra sig fritt.

Text: Alexandra Selivanova

Swedish

DigitaltMuseum
021036794481
-Id
021036794481
-System
DigitaltMuseum