Bergström, Berith (1896 - 1979) [sv]

Other languages: Bergström, Berith (swedish)

Personer med anknytning till Värmlands museum (Värmlands museum) [sv]

Life role
Dataset owner
Värmlands museum (Museum) [sv] owns the information on this page
Contact information
info@varmlandsmuseum.se [sv]
License
Public Domain Dedication (CC0) applies to the information on this page and not any works/objects created by the actor
Last changed
19/03/2024 21:36:04
01/06/2024 06:54:55
Published
Status

URI
http://kulturnav.org/1cbc3684-ebca-4a2c-8adc-a9db79097867 | RDF/XML | JSON-LD
Name
Bergström, Berith
Swedish

First name
Berith
Swedish

Last name
Bergström
Swedish

Birth
1896

-Time
1896
Death
1979

-Time
1979
Life role
-Life role
English

Norwegian bokmål


Gender
English

Norwegian bokmål

Swedish

Estonian

German

Biography

Berith Bergström föddes som nummer elva i en syskonskara på tolv på Bosjö bruk, två mil nordväst om Filipstad. Föräldrarna, Maria och Albert Bergström, hade i mitten av 1800-talet köpt Bosjö bruk med omgivande skogar, Värmlands största privata skogsegendom på den tiden. Hela sitt liv vårdade Berith Bergström sin uppväxtmiljö ömt i minnet.
Efter avslutad skolgång i Stockholm fick Berith börja sin konstnärliga utbildning på Handarbetets vänner och Hulda Lundins Högre Slöjdseminarium. Efter att ha gått på Tekniska skolan (dåtidens Konstfack) fortsatte hon till Wiener Werkstätte i Österrike. Berith Bergström blev expert på att renovera och kopiera tyg- och tapettryck från olika epoker. Hon bosatte sig i Stockholm tillsammans med systrarna Ingrid och Ragnhild och deltog bl a i restaureringen av Hagapaviljongen. I samarbete med Nordiska museet, tog hon fram äldre tiders miljöer i minsta detalj.
Berith och systrarna tillbringade många somrar i Lersjöed, i närheten av Bosjön. På en udde vid sjön Agen, norr om torpet de bodde i, byggde Berith under några somrar omkring 1930 tillsammans med sin bror Vales barn en hel by i miniatyr med Bosjön som förebild. De kallade den Nolbyn vilket senare blev Berith Bergströms varumärke. Detta blev startpunkten – hon började tillverka stiltroget återgivna och i skala 1:10 förminskade interiörer med möbler och husgeråd.
Mellan 1938 – 1973 hade Berith tillsammans med sina systrar en affär ”Värmländskt hantverk” på Sibyllegatan 9 i Stockholm där de sålde sina alster. De fick många beställningar från när och fjärran. Swedish-American Institute i St Paul i Minnesota beställde en kopia av John Ericsson-gården i Långban och prinsessan Sibylla beställde 1943 ett dockskåp till Haga-sessorna.
Berith Bergström var mycket noga med att allt skulle vara riktigt återgivet, in i minsta detalj. Tyger och tapeter tryckte hon upp i förminskad skala. Hennes systrar hjälpte henne att måla och sy. Det berättas att de sattes att sticka grytlappar på knappnålar. Den för detta lastbilschauffören Carl Gustavsson från Lersjöed tillverkade möbler och modeller efter Beriths ritningar, han arbetade hemma i köket med enkla redskap och hustrun Anna målade och fernissade. I Stockholm fanns finmekanikern Dahlström, efter Berith Bergströms instruktioner tillverkade han husgeråd, ljusstakar, lampor, telefoner och andra småsaker. En annan medhjälpare blåste för hand de små glasen, karafferna och de övriga glasföremålen.

Swedish

-Description
Kusiner
Swedish
DigitaltMuseum
0210311127020
-Id
0210311127020
-System
DigitaltMuseum