lampas

Other languages: sammensatte vevnader (norwegian bokmål), sammansatta vävnader (swedish), vahvistetut sidokset (finnish), bindningsmønstrede vævninger (danish), samsettir vefir (icelandic), lampas (french), lampas (german)

Textile technical terminology (Textilmuseet [sv])

Description
Gemensam beteckning för alla vävnader med minst två varpar och två inslagssystem, där en botten väves av bottenvarpen och botteninslaget, och en bindevarp och ett lanserat inslag bilda mönster. Bottenvävens bindning kan vara en grundbindning, en ytvarpsbindning, damast eller dubbelväv. Mönsterinslaget bindes av bindevarpen, vanligen i tuskaft eller kypert, men det kan också flottera fritt eller bindas oregelbundet. En sammansatt vävnad definieras genom att man anger: relationen mellan varparn... Gemensam beteckning för alla vävnader med minst två varpar och två inslagssystem, där en botten väves av bottenvarpen och botteninslaget, och en bindevarp och ett lanserat inslag bilda mönster. Bottenvävens bindning kan vara en grundbindning, en ytvarpsbindning, damast eller dubbelväv. Mönsterinslaget bindes av bindevarpen, vanligen i tuskaft eller kypert, men det kan också flottera fritt eller bindas oregelbundet. En sammansatt vävnad definieras genom att man anger: relationen mellan varparna, den eller de bindningar som vävas av bottenvarpen med botteninslagget, förekomsten av broscherade inslag etc. [sv]
Dataset owner
Textilmuseet (Museum) [sv] owns the information on this page
Contact information
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
License
Public Domain Dedication (CC0) applies to the information on this page
Last changed
22/03/2016 07:45:28
Published
Status

URI
http://kulturnav.org/e1c46f50-da0f-43a1-bcdc-549ef308205d | RDF/XML | JSON-LD
Label
lampas
English

sammensatte vevnader
Norwegian bokmål

sammansatta vävnader
Swedish

vahvistetut sidokset
Finnish

bindningsmønstrede vævninger
Danish

samsettir vefir
Icelandic

lampas
French

lampas
German

Description
Gemensam beteckning för alla vävnader med minst två varpar och två inslagssystem, där en botten väves av bottenvarpen och botteninslaget, och en bindevarp och ett lanserat inslag bilda mönster. Bottenvävens bindning kan vara en grundbindning, en ytvarpsbindning, damast eller dubbelväv. Mönsterinslaget bindes av bindevarpen, vanligen i tuskaft eller kypert, men det kan också flottera fritt eller bindas oregelbundet. En sammansatt vävnad definieras genom att man anger: relationen mellan varparna, den eller de bindningar som vävas av bottenvarpen med botteninslagget, förekomsten av broscherade inslag etc.
Swedish

Reference
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Swedish