Kirkenes Church (Norwegian: Kirkenes kirke) is a parish church of the Church of Norway in Sør-Varanger Municipality in Finnmark county, Norway. It is located in the town of Kirkenes, just off the European route E06 highway. It is one of the churches for the Sør-Varanger parish which is part of the Varanger prosti (deanery) in the Diocese of Nord-Hålogaland. The white, concrete church was built in a long church style in 1959 by the architect Sofus Hougen. The church seats about 275 people.
Other languages: Kirkenes kirke, Sør-Varanger (norwegian bokmål)
Den gamle hovedkirken i Kirkenes ble bombet i 1944. Deretter tok det 15 år før den nye kirken sto ferdig i 1959. Den er oppført i betong etter tegninger av Sofus Hougen og har basilika form, det vil si at kirkerommet er oppdelt i tre langsgående skip, atskilt av søylerekker og med opphøyd midtrom. Kirketårnet er reist over koret.
Altertavlen, som er laget av Kristoffer Leirdal, består av utskårne figurer som til sammen danner et kors. Over de fire evangelistsymbolene i bunnen av korsformen, ligger Jesusbarnet under Betlehemsstjernen med Kongegavene rundt seg. Hovedmotivet i midten er Korsfestelsen med Maria og Johannes ved korsets fot. Jesus på korset har ikke det lidende uttrykket som kom med gotikken på 1250-tallet; figuren er mer inspirert av den tidligere romanske stilen, som viser en seirende Kristus på korset, med rette armer og løftet blikk. I korsets tverrarmer står apostlene med Den hellige Ånds ildtunger på hodene, og i rekken under står to martyrer innerst, flankert av Barmhjertigheten og Nåden, symbolisert ved den barmhjertige samaritan og den bortkomne sønn. Duen på døpefonten og figurene tro, håp og kjærlighet på prekestolen er skåret av Sivert Donali. På sideveggene i skipet henger ti tepper med bibelske motiver og symbolikk. Teppene er knyttet av Fritjof Magnar Stavem i 1983 etter tegninger av Bengt Karlsson og Åse Stavem. Kilder: Sør-Varanger hovedkirke. Kirkenes 1862-1984, Sør-Varanger museum, Kirkenes 1984 Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993