Integrationer med KulturNavs API [sv]

Det finns ett antal applikationer som använder KulturNavs API:er på olika sätt och i varierande omfattning. Denna lista ger en översikt över system/applikationer som har en integration i någon form och som varit i kontakt med oss på KulturIT.

  • Inom eKultur finns en tät integration med KulturNav. KulturNav fungerar som ett centralt repository för auktoritetsinformation i hela ekosystemet. Det är främst förvaltningslösningarna Primus och DAMS som nu är tätt integrerade mot KulturNavs API:er och i hög grad använder vokabulärer och auktoriteter från hela KulturNav. Insamlingsapplikationer knutna till Minne kan använda auktoriteter från KulturNav och lösningar som Museum24 har möjlighet att hämta och presentera data från KulturNav. DigitaltMuseum skördar regelbundet ett urval av informationen i KulturNav och presenterar kopplingar mellan samlingsobjekt och auktoriteter.
  • Museumsguiden.no använder ett urval av data från KulturNav som grundinformation för museerna. Informationen hålls uppdaterad med omläsningar flera gånger per timme.
  • Europeana kommer att defererera KulturNav för data som aggregeras till Europeana från DigitaltMuseum. Det betyder att data som aggregeras enbart behöver innehålla URI:er till KulturNav för t ex aktörer och att Europeana sedan hämtar med detaljerad information direkt från refererad post i KulturNav (via RDF).
  • Goobi Workflow som är ett digitalseringssystem kan söka efter och importera auktoriteter/poster till applikationen. Integrationen är utvecklad av Universitetet i Bergen som själva använder lösningen i projekt som SAMLA
  • Samlingsförvaltningssystemet Carlotta kan söka och importera data via KulturNavs API vid Statens museer för världskultur.
  • Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) använder KulturNavs API som stöd för dess sökfunktion nve.no/sok baserad på en omfattande vokabulär som förvaltas i flera dataset på plattformen.
  • Riksantikvarieämbetet arbetar med en integration mot KulturNav i deras nya arkivleveransportal (iipax archive), där information hämtas för registrering av arkivobjekt.

KulturNav som teknisk plattform

Ett antal andra lösningar delar kodbas med KulturNav men har anpassade informationsscheman:

  • Nordiska museet använder sedan 2016 en lokal instans av KulturNav för att lagra och administrera mer än 1 miljon digitala kulturhistoriska dokument. Instansen har specialiserats för att hantera dokument som länkad data med tillägg av informationskategorierna samling och resurs. Instansen är datalager för material som publiceras via Nordiska museets digitala arkiv där data söks och hämtas från KulturNavs interna API:er.
  • data.arkeologi.org är en instans av KulturNav som specialiserats för att hantera arkeologisk information för museer med arkeologiska samlingar: kulturminnen, undersökningar/projekt och arkeologiska kontext.[sv]