high-warp loom

Other languages: billedvevstol (norwegian bokmål), gobelängvävstol (swedish), gobeliininpuut (finnish), flamskvæv (danish), myndvefstóll (icelandic), métier de tapisserie (french), hochwebstuhl (german)

Textile technical terminology (Textilmuseet [sv])

Description
Vävstol med varpen spänt vertikalt mellan två bommar eller mellan en nedre vävbom och en rad upptill fästade tappar.. En kedja av tråd slagen tvärs över varpen upptill och nertill, fördelar varptrådarna och håller bredden konstant. Ett tuskaftskäl hålles permanent öppet i ett främre och ett bakre skikt. Kontraskäl bildas genom att man drar i den grupp av solv som tillhör det vävparti som är under arbete. I det bakre skiktet är nämligen varje tråd trädd i en solvöggla och alla ögglorna äro för... Vävstol med varpen spänt vertikalt mellan två bommar eller mellan en nedre vävbom och en rad upptill fästade tappar.. En kedja av tråd slagen tvärs över varpen upptill och nertill, fördelar varptrådarna och håller bredden konstant. Ett tuskaftskäl hålles permanent öppet i ett främre och ett bakre skikt. Kontraskäl bildas genom att man drar i den grupp av solv som tillhör det vävparti som är under arbete. I det bakre skiktet är nämligen varje tråd trädd i en solvöggla och alla ögglorna äro förenade med en skälkäpp eller en serie stroppar, som hänger framför varpen. Inslaget införes upplagt på en docka eller en spetsig pinne, och slås till med pinnen eller med en vävkam. Jfr gobelängväv. [sv]
Dataset owner
Textilmuseet (Museum) [sv] owns the information on this page
Contact information
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
License
Public Domain Dedication (CC0) applies to the information on this page
Last changed
14/06/2016 10:42:03
Published
Status

URI
http://kulturnav.org/b05a868b-a032-4a97-92aa-c0976c01aa2f | RDF/XML | JSON-LD
Label
high-warp loom
English

billedvevstol
Norwegian bokmål

gobelängvävstol
Swedish

gobeliininpuut
Finnish

flamskvæv
Danish

myndvefstóll
Icelandic

métier de tapisserie
French

hochwebstuhl
German

Alternative label
gobelinvevstol
Norwegian bokmål

kuvakudospuut
Finnish

gobelinvæv
Danish

Description
Vävstol med varpen spänt vertikalt mellan två bommar eller mellan en nedre vävbom och en rad upptill fästade tappar.. En kedja av tråd slagen tvärs över varpen upptill och nertill, fördelar varptrådarna och håller bredden konstant. Ett tuskaftskäl hålles permanent öppet i ett främre och ett bakre skikt. Kontraskäl bildas genom att man drar i den grupp av solv som tillhör det vävparti som är under arbete. I det bakre skiktet är nämligen varje tråd trädd i en solvöggla och alla ögglorna äro förenade med en skälkäpp eller en serie stroppar, som hänger framför varpen. Inslaget införes upplagt på en docka eller en spetsig pinne, och slås till med pinnen eller med en vävkam. Jfr gobelängväv.
Swedish

Related concept
English

Norwegian bokmål

Swedish

Finnish

Danish

Icelandic

French

German

Reference
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Swedish