Frognerin vanha kirkko (norj. Frogner gamle kirke) on Lillestrømin kunnassa Akershusin läänissä Norjassa sijaitseva keskiaikainen kivinen pitkäkirkko. Se on rakennettu noin vuonna 1180.
[fi]Other languages: Frogner gamle kirke, Sørum (norwegian bokmål)
Frogner gamle kirke er en langkirke fra ca. 1180 i Lillestrøm kommune i Akershus fylke. Den er en del av Den norske kirke og hører til Nedre Romerike prosti i Borg bispedømme. Byggverket er i stein og har 90 plasser.
Kirken omtales som Frauna kirkia à Gauteið i Biskop Eysteins jordebok fra 1359.
Kirken brant i 1918. Frogner nye kirke ble først bygd til erstatning for den lille middelalderkirken, men etterhvert besluttet man å restaurere gamlekirken. Murene ble reparert 1936, gulv og tak i 1948. Restaureringen ble ferdigstilt i 1977.
På en stein i muren like vest for sørportalen ble det etter brannen funnet en runeinnskrift. Den er tolket til: Gud signe den mann som gjorde, og den som lot gjøre, det er Erling Loftssøn. Innskriften tolkes som at kirken opprinnelig var en privat gårdskirke.
Adkomst til stedet er via Rv171.
[no]Frogner gamle kirke, Sørum Frogner gamle kirke er en liten, middelaldersk steinkirke med rektangulært skip og lavere og smalere, rett avsluttet kor. Kirken har bratt saltak, og skipets gavlpartier er bygd i tre. Den er antagelig fra slutten av 1100-tallet eller rundt 1200, og kan ha vært bygd som gårdskirke. Kirken ligger rett ved Pilegrimsleden, som går via Hamar og videre til Trondheim. Kirkerommet er hvitkalket og det er flate himlinger over kor og skip. Ettersom kirken brant i 1918, er innredningen av nyere dato. Murene ble reparert i 1936 og gulv og tak i 1948. Restaureringen ble ferdigstilt i 1977. Kirken har også spor etter ombygginger i middelalderen, blant annet har korbuen blitt utvidet og østvinduet fått sirkelform i senmiddelalderen. Disse arbeidene er utført i teglstein. Dagens altertavle, døpefont og prekestol er fra 1981. Altertavlen og prekestolen er laget av brødrene Ullersmo og Egil Dahlin. Motivene på altertavlen er Nattverden, Getsemane, Korsfestelsen og Oppstandelsen, og på prekestolen er det bilder av evangelistene. Døpefonten er laget av Bjarne Korsmo. Kilder: Ekroll, Øystein: Med kleber og kalk. Norsk steinbygging i mellomalderen, Oslo 1997 Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993 www.sorum.kommune.no. Lest 29.11.11 Wikipedia. Lest 29.11.11