Other languages: Sillegården (swedish)
1915 köpte textilkonstnären Ida Sahlström, även kallad ”Fryksdalsmora”, och hennes man August Nilsson Sillegårdsbrunns varmbadhus tillsammans med angränsande egendom i Svensby. Sillegårdsbrunn var en gammal hälsobrunn på en holme i Sillegårdsälven, en plats som besökts av många sedan 1700-talet. Strax efter köpet uppfördes en matsal i fornnordisk stil ritad av Ida Sahlström, och tillsammans med hennes konstnärssyskon Anna och Bror Sahlström skapade de interiörerna. Gäststugor till kommande pensionat lät också byggas. På gården finns även det så kallade "Societetshuset", ett hus för umgänge och fest, samt ett bostadshus från 1800-talet. Tillsammans drev makarna pensionatverksamhet på gården och parallellt formgav Ida textilier och anlitade väverskor som utförde hennes idéer. Platsen blev en kulturell oas dit många reste.
Senare tog makarnas ena dotter Margit Ärlingsson över verksamheten tillsammans med sin man Erling Ärlingsson, som drev verksamheten fram till 1973. 1982 bildade deras släkting Bengt Sahlström en stiftelse som lät Sillegården öppna på nytt 1984, och har därefter varit sommarpensionat med bland annat restaurang, konsthall och butik.
Matsalens väggmålningar är gjorda av Anna Sahlström och kaffeverandans väggmålningar är gjorda av Erling Ärlingsson. Ärlingsson har även målat väggmålningarna föreställande scener ur Gösta Berlings Saga i Sällskapsrummet i Societetshuset. På samma byggnad har konstnären Paul Piltz målat exteriöra väggmålningar. Armaturerna i matsalen är formgivna av Bror Sahlström. Idas avtryck syns bland annat genom hennes ”solmöbler”, hålgardinerna ”Fryksdalsrutan” och andra textilier. Elvbackens färgställning med en gulmålad fasad och blå fönster har Erling Ärlingsson färgsatt. Den blå kulören har Ärlingsson blandat själv och finns i två nyanser, Erlingblå och Sillegårdsblå. Färgen återkommer på flera detaljer på Sillegården. Med tiden har byggnaderna varsamt renoverats och restaurerats.