spinning-wheel

Other languages: rokk (norwegian bokmål), spinnrock (swedish), rukki (finnish), rok (danish), rokkur (icelandic), rouet (french), spinnrad (german)

Textile technical terminology (Textilmuseet [sv])

Description
Redskap vars konstruktion i korthet är följande: På den rörformiga spindeln, som har ett sidohål för tråden, nära den fria änden, är fästad en gaffelformig vinge med hakar längs skänklarna, över vilka tråden löper. På spindeln är spinnrullen löst uppträdd, spindel och rulle äro försedda med trissor av olika storlek. Båda drivas av ett svänghjul, vilket sättes igång med en trampa. Genom skillnaden i hastighet mellan rullen och spindeln, rullas tråden upp på spinnrullen allteftersom den spinnes... Redskap vars konstruktion i korthet är följande: På den rörformiga spindeln, som har ett sidohål för tråden, nära den fria änden, är fästad en gaffelformig vinge med hakar längs skänklarna, över vilka tråden löper. På spindeln är spinnrullen löst uppträdd, spindel och rulle äro försedda med trissor av olika storlek. Båda drivas av ett svänghjul, vilket sättes igång med en trampa. Genom skillnaden i hastighet mellan rullen och spindeln, rullas tråden upp på spinnrullen allteftersom den spinnes. [sv]
Dataset owner
Textilmuseet (Museum) [sv] owns the information on this page
Contact information
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
License
Public Domain Dedication (CC0) applies to the information on this page
Last changed
22/03/2016 07:45:31
Published
Status

URI
http://kulturnav.org/7618b7dc-2d88-435c-9597-814ac5b38ead | RDF/XML | JSON-LD
Label
spinning-wheel
English

rokk
Norwegian bokmål

spinnrock
Swedish

rukki
Finnish

rok
Danish

rokkur
Icelandic

rouet
French

spinnrad
German

Alternative label
hjulrokk
Norwegian bokmål

træderok
Danish

spunarokkur
Icelandic

Description
Redskap vars konstruktion i korthet är följande: På den rörformiga spindeln, som har ett sidohål för tråden, nära den fria änden, är fästad en gaffelformig vinge med hakar längs skänklarna, över vilka tråden löper. På spindeln är spinnrullen löst uppträdd, spindel och rulle äro försedda med trissor av olika storlek. Båda drivas av ett svänghjul, vilket sättes igång med en trampa. Genom skillnaden i hastighet mellan rullen och spindeln, rullas tråden upp på spinnrullen allteftersom den spinnes.
Swedish

Related concept
English

Norwegian bokmål

Swedish

Finnish

Danish

Icelandic

French

German

Reference
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Swedish