Archibald Russell (1905) [sv]
Other languages: Archibald Russell (swedish)
Archibald Russell var den sista fyrmastade barken som byggdes på ett brittiskt varv. Gustaf Erikson köpte fartyget 1924 av redaren John Hardie & Son i Glasgow för 5500 pund.
Under resan 1928 från Geelong, Australien drabbades fartyget av en svår storm där två man ur besättningen förolyckades, Efter lastning av vete i Geelong avseglade fartyget den 21 februari mot Queenstown. Efter passerandet av Kap Horn råkade man ut för stormigt väder söder om Falklandsöarna. I gryningen den 2 april beordrades en matros och en skeppselev ut på klyvarbommen för att bärga ett försegel. Under arbetets gång överraskades de av en överbrytande sjö som kastade dem i havet. I den hårda vinden kunde inga räddningsåtgärder vidtas för att rädda de nödställda männen. Övrig besättning kunde se dem försvinna akteröver i den grova sjön och försvinna i havet.
År 1938 övertog kapten Paul Sommarlund befälet på Archibald Russell, han hade då tjänstgjort ombord i 6 år som andre styrman, därefter som första styrman och nu från 1938 som befälhavare. Han var befälhavare under fartygets sista resa från Port Germein till Falmouth. Man avseglade den 3 april 1939 från Port Germein och anlände den 2 augusti till Falmouth efter 121 dygn varefter man beordrades till Hull, dit hon anlände i slutet av augusti samma år. Innan Archibald Russell blev utlossad i början av september hade andra världskriget brutit ut.
I avvaktan på den fortsatta utvecklingen av krigsläget beslöt redaren lägga upp fartyget i Goole utanför Hull. Efter den diplomatiska brytningen mellan Finland och England beslagtog engelska staten fartyget och använde det för lagring av kopra.
I januari 1942 då England förklarade krig mot Finland , togs Archibald Russell som "god pris". Fartygets topp och märsstänger riggades ned.
År 1948 bogserades "Russel" till Tyne och förtöjdes vid bojar i Dunston ovanför Newcastle. Samma år återlämnades fartyget till Gustaf Erikson. Fartyget var då i så dåligt skick att Gustaf Erikson bestämde sig för att bjuda ut henne till salu och nedskrotning. År 1949 såldes hon till British Iron and Steel Company i Gateshead.
På Edgar Eriksons order tillvaratogs galjonsfiguren och en del inventarier som fraktades hem till Mariehamn och donerades till Ålands Sjöfartsmuseum.