Haugin kirkko (norj. Haug kirke) on Øvre Eikerin kunnassa Buskerudin läänissä Norjassa sijaitseva kivinen pitkäkirkko 1100-luvulta.
[fi]Other languages: Haug kirke, Øvre Eiker (norwegian bokmål)
Haug kirke er en enskipet langkirke av naturstein og opprinnelig reist i middelalderen, trolig omkring år 1200–1250. Kirken ble reist ved Hokksund (navnet kan være avledet fra Haugsund) i Øvre Eiker kommune, Buskerud fylke. I 1323 nevner pave Johannes XXII kirken i et middelalderdokument og lover avlat til dem som på visse dager besøker Haug kirke «...som er reist til de samme apostlers Peters og Paulus' ære...». Av middelalderens steinkirke, som besto av vesttårn, skip og kor med apside, er bare vesttårnet og skipets vestmur er bevart.
[no]Haug kirke, Øvre Eiker Haug kirke ble bygd i middelalderen, men av middelalderens steinmurer er det bare vesttårnet og skipets vestmur igjen. Det opprinnelige skipet og koret ble revet og nytt kor og lenger skip i tegl oppført i 1861-62, etter tegninger av arkitekt Wilhelm Hanstein. Portalen mellom tårnfoten og kirkeskipet er i tårnets fulle bredde og har antagelig opprinnelig form. Det meste av interiøret i Haug kirke gikk tapt i brann i 1818, bortsett fra altertavlen og noe løst inventar. Dagens interiør er preget av ominnredningen i klassisistisk ånd fra 1960-tallet, etter arkitekt Arnstein Arnebergs planer. Korhimlingen er dekorert av Anders Ragnvald Andersen. Motivet i midtfeltet er Guds lam, og langs ytterkantene er det ornamentborder, med evangelistsymbolene i midten. I hjørnene er det bilder av allegoriske figurer som symboliserer himmelretningene, de fire vindgudene, Eurus, Boreas, Zaphir og Nothus. Gallerihimlingene er også dekorert. På alteret står en portalaltertavle i klassisistisk stil, med joniske søylepar på hver side av storfeltet. Maleriet i storfeltet er Korsfestelsen, malt av P. Petersen fra Sandefjord i 1838, etter Frederik Petersens alterbilde i Sandar kirke. I gavlfeltet er det malt en sol. Døpefonten av kleberstein, som i dag står i våpenhuset, er fra 1300-tallet. Kilder: Christie, Håkon og Sigrid: Norges kirker, Buskerud II, Oslo 1986 Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993