shaft draw system

Other languages: dragrustning (norwegian bokmål), dragrustning (swedish), vetolaite (finnish), dragrustning (danish), dragskefta (icelandic), système de tire à baguettes (french)

Textile technical terminology (Textilmuseet [sv])

Description
Anordning för dragning av mönstret i en dragvävstol enligt harneskrustningens princip. I en dragrustning vila harnessolven på käppar och det är dessa käpparsom höjas för mönstret. Varptrådarna kunna inte höjas individuellt, utan endast i de kombinationer i vilka de solvats på dragkäpparna. Mönstrets utsträckning i varpled begränsas av det antal käppar som får plats i vävstolen. Jfr Harneskrustning och Kägelvävstol. [sv]
Dataset owner
Textilmuseet (Museum) [sv] owns the information on this page
Contact information
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
License
Public Domain Dedication (CC0) applies to the information on this page
Last changed
22/03/2016 07:45:14
Published
Status

URI
http://kulturnav.org/3125aa7e-8081-4879-8e55-1fe3ebb9f37f | RDF/XML | JSON-LD
Label
shaft draw system
English

dragrustning
Norwegian bokmål

dragrustning
Swedish

vetolaite
Finnish

dragrustning
Danish

dragskefta
Icelandic

système de tire à baguettes
French

Alternative label
trækværk
Danish

Description
Anordning för dragning av mönstret i en dragvävstol enligt harneskrustningens princip. I en dragrustning vila harnessolven på käppar och det är dessa käpparsom höjas för mönstret. Varptrådarna kunna inte höjas individuellt, utan endast i de kombinationer i vilka de solvats på dragkäpparna. Mönstrets utsträckning i varpled begränsas av det antal käppar som får plats i vävstolen. Jfr Harneskrustning och Kägelvävstol.
Swedish

Reference
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Swedish