Hærlandin kirkko (norj. Hærland kirke) on Indre Østfoldin kunnassa Norjassa sijaitseva puinen pitkäkirkko vuodelta 1879.
[fi]Other languages: Hærland kirke (norwegian bokmål)
Hærland kirke er langkirke i Indre Østfold kommune i Østfold fylke og ligger ved E18 ca. 2 km øst for Mysen. Den tilhører Den norske kirke og hører til Østre Borgesyssel prosti i Borg bispedømme.
Kirken nevnes første gang i 1366, men har sikkert vært eldre. Den eldste kirken lå på det opprinnelige kirkestedet på Hærland gård, omtrent en kilometer sør for eksisterende kirke. Det var en liten stavkirke, og på 1600-tallet var den i dårlig stand. Særlig var bunnsvillen på nordsiden dårlig. I 1694 var man nødt til å sette fire kraftige bjelker innunder takskjegget på nordsiden for at bygningen ikke skulle rase ut. Og i 1700 ble det bestemt at stavkirken måtte rives, og en ny kirke reises.
Av uviss grunn ble det samtidig bestemt at kirkestedet skulle flyttes til Revhaug lenger nord. Her ble den nye kirken innviet i 1701. Det var en laftet tømmerkirke, og den var i bruk fram til 1777, da den var falleferdig, og det måtte bygges ny kirke. Den sto ferdig året etter og var en tømmerkirke som forgjengeren.
I 1877 begynte man arbeidet med en ny og større kirke, like vest for den gamle. Den stod ferdig i 1878, og var tegnet av arkitekt Hjalmar Welhaven i nygotikk og har 300 sitteplasser. Hjalmar Welhaven, senere slottsforvalter i Kristiania, har også tegnet kirkene i Trømborg og Mysen. Hærland kirke er eksisterende kirke i dag.
[no]Hærland kirke ble oppført i 1879 av byggmester Ivar Hansen Bruserud etter tegninger av arkitekt Hjalmar Welhaven. Den er en tidstypisk og monumental langkirke i laftet tømmer, med kirketårn med spir over våpenhuset i vest og et femsidig kor mot øst. Kirken er utvendig panelt med hvitmalt stående kledning. Kirkerommet er stort og åpent med åpen takkonstruksjon. Tømmerveggene er lysmalte med konstruktive elementer i kontrasterende farge. Mot vest er det galleri med orgel, og mot øst ligger koret med dobbel korbue. I overgangen mellom kor og kirkeskip står prekestolen og døpefonten. Altertavlen har omramming i nygotikk stil, og alterbildet, som er malt av August Eiebakke i 1931, viser en kalvariegruppe, eller korsfestelsesgruppe, med Jesus på korset og Maria og Johannes ved korsets fot. Døpefonten av kleberstein er fra ca. 1150, mens prekestolen er laget da kirken ble bygd. Lesepulten er fra 1982, men med detaljer og overflatebehandling som i det opprinnelige inventaret. I kirkens gravkapell står en altertavle fra 1702, også den med en korsfestelsesgruppe, og med utskjæringer i akantus bladdekor. Kapellet har også en prekestol i rik snekkerrenessanse fra 1654. Kilder: NIKUs kirkeregister