sammensatte vevnader

sammansatta vävnader (svensk), bindningsmønstrede vævninger (dansk), samsettir vefir (islendsk), lampas (engelsk), lampas (fransk), lampas (tysk), vahvistetut sidokset (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Gemensam beteckning för alla vävnader med minst två varpar och två inslagssystem, där en botten väves av bottenvarpen och botteninslaget, och en bindevarp och ett lanserat inslag bilda mönster. Bottenvävens bindning kan vara en grundbindning, en ytvarpsbindning, damast eller dubbelväv. Mönsterinslaget bindes av bindevarpen, vanligen i tuskaft eller kypert, men det kan också flottera fritt eller bindas oregelbundet. En sammansatt vävnad definieras genom att man anger: relationen mellan varparn... Gemensam beteckning för alla vävnader med minst två varpar och två inslagssystem, där en botten väves av bottenvarpen och botteninslaget, och en bindevarp och ett lanserat inslag bilda mönster. Bottenvävens bindning kan vara en grundbindning, en ytvarpsbindning, damast eller dubbelväv. Mönsterinslaget bindes av bindevarpen, vanligen i tuskaft eller kypert, men det kan också flottera fritt eller bindas oregelbundet. En sammansatt vävnad definieras genom att man anger: relationen mellan varparna, den eller de bindningar som vävas av bottenvarpen med botteninslagget, förekomsten av broscherade inslag etc. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:28
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/e1c46f50-da0f-43a1-bcdc-549ef308205d | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
sammensatte vevnader
Bokmål

sammansatta vävnader
Svensk

bindningsmønstrede vævninger
Dansk

samsettir vefir
Islendsk

lampas
Engelsk

lampas
Fransk

lampas
Tysk

vahvistetut sidokset
Finsk

Beskrivelse
Gemensam beteckning för alla vävnader med minst två varpar och två inslagssystem, där en botten väves av bottenvarpen och botteninslaget, och en bindevarp och ett lanserat inslag bilda mönster. Bottenvävens bindning kan vara en grundbindning, en ytvarpsbindning, damast eller dubbelväv. Mönsterinslaget bindes av bindevarpen, vanligen i tuskaft eller kypert, men det kan också flottera fritt eller bindas oregelbundet. En sammansatt vävnad definieras genom att man anger: relationen mellan varparna, den eller de bindningar som vävas av bottenvarpen med botteninslagget, förekomsten av broscherade inslag etc.
Svensk

Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk