oppstadgogn

oppstadgogn (svensk), oppret vagtvæv (dansk), vefstaður (islendsk), warp-weighted loom (engelsk), métier à poids (fransk), gewichtswebstuhl (tysk), loimipainoiset kangaspuut (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Vävstol bestående av två bakåt lutade ståndare, vilka uppbära en tygbom. Varpöglorna, arrangerade på en snodd, eller utgående från ett vävt band (jfr begynnelseband), fästes vid tygbommen, varifrån varpen hänger vertikalt. Genom en skälkäpp i det naturliga skälet delas den i ett främre och ett bakre skikt. Varpen hålles sträckt med varptyngder, till vilka varpen knutits vart skikt för sig. Kontraskälet bildas genom att de bakre varptrådarna med hjälp av ett solvskaft dragas framåt. Inslaget s... Vävstol bestående av två bakåt lutade ståndare, vilka uppbära en tygbom. Varpöglorna, arrangerade på en snodd, eller utgående från ett vävt band (jfr begynnelseband), fästes vid tygbommen, varifrån varpen hänger vertikalt. Genom en skälkäpp i det naturliga skälet delas den i ett främre och ett bakre skikt. Varpen hålles sträckt med varptyngder, till vilka varpen knutits vart skikt för sig. Kontraskälet bildas genom att de bakre varptrådarna med hjälp av ett solvskaft dragas framåt. Inslaget slås till uppåt med ett vävsvärd. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:26
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/df710377-368d-4b6f-9030-d6b8c68c1265 | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
oppstadgogn
Bokmål

oppstadgogn
Svensk

oppret vagtvæv
Dansk

vefstaður
Islendsk

warp-weighted loom
Engelsk

métier à poids
Fransk

gewichtswebstuhl
Tysk

loimipainoiset kangaspuut
Finsk

Alternativ betegnelse
uppstadgogn
Bokmål

tyngdvävstol
Svensk

kljávefur
Islendsk

Beskrivelse
Vävstol bestående av två bakåt lutade ståndare, vilka uppbära en tygbom. Varpöglorna, arrangerade på en snodd, eller utgående från ett vävt band (jfr begynnelseband), fästes vid tygbommen, varifrån varpen hänger vertikalt. Genom en skälkäpp i det naturliga skälet delas den i ett främre och ett bakre skikt. Varpen hålles sträckt med varptyngder, till vilka varpen knutits vart skikt för sig. Kontraskälet bildas genom att de bakre varptrådarna med hjälp av ett solvskaft dragas framåt. Inslaget slås till uppåt med ett vävsvärd.
Svensk

Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk