Heilborn, Anna Julie (1895 - 1960) [sv]

Heilborn, Anna Julie (svensk)

Uppfinnare i Sverige (Tekniska museet) [sv]

Beskrivelse
Anna Julie Heilborn (f. Rudbeck) tog patent på ett praktiskt portativt sportkök 1906. Tanken med uppfinningen var att kunna ta med sig ett helt kök på en utflykt eller resa och laga mat var som helst. [sv]
Livsrolle
Ansvarlig forvalter
Tekniska museet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Datasetets innehåll: samlingsinfo@tekniskamuseet.se [sv]
Personuppgifter: info@tekniskamuseet.se [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden og ikke noen verk/objekter opprettet av aktøren
Sist lagret
17.11.2016 11:51:14
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/b7c1555e-3e90-4d9c-9764-2b269b1712b8 | RDF/XML | JSON-LD
Navn
Heilborn, Anna Julie
Svensk

Fornavn
Anna
Svensk

Mellomnavn
Julie
Svensk

Etternavn
Heilborn
Svensk

Tittel
Uppfinnare

-Tittel
Uppfinnare
Svensk

Beskrivelse
Anna Julie Heilborn (f. Rudbeck) tog patent på ett praktiskt portativt sportkök 1906. Tanken med uppfinningen var att kunna ta med sig ett helt kök på en utflykt eller resa och laga mat var som helst.
Svensk

Fødsel
1895

-Tidspunkt
1895
Død
1960

-Tidspunkt
1960
Livsrolle
-Livsrolle
Bokmål

Svensk

Engelsk

Estnisk

Finsk

Kjønn
Bokmål

Svensk

Engelsk

Estnisk

Biografi

Anna Julie Heilborn föddes 1865, i Skeppsholmens församling i Stockholm. Hon var den yngsta av tre barn och tillhörde den adliga släkten Rudbeck. Hennes föräldrar var Magdalena Rudbeck och Claës Olof Lorentz Rudbeck, kaptenlöjtnant vid flottan. Kaptenlöjtnant Rudbeck var mycket intresserad av artilleriteknik och var engagerad i utveckling av undervattensminor. Han avled vid en sprängolycka på Ladugårdsgärdet när en granat laddad med nitroglycerinöppnas i nytt fönster exploderade. Detta skedde någon månad efter Anna Julie Heilborns födelse. Familjen bodde sedan på Östermalm i Stockholm i flera år.

1898 gifte hon sig med civilingenjören August Frans Eugén Heilborn som ägde August Heilborns Elektricitetsbyrå i Stockholm. Paret fick två barn, Karl Axel och Alice Magda Heilborn. Anna Julie Heilborn var en originell person och mycket självständig för sin tid. Förutom familjen ägnade hon sig åt att uppfinna praktiska saker för hushållet. Hon tog patent på ett portativt sportkök 1906.

Tanken med uppfinningen var att kunna ta ett komplett kök med sig på en resa eller utflykt och laga mat i stort sett var som helst. Sportköket såg ut som ett skåp med ett flertal dörrar och uppfällbara partier. På baksidan fanns det två remmar som kunde spännas fast runt skåpet och fungera som handtag. Det inbyggda fotogenköket fanns i köksskåpets mittenavdelning vars väggar var klädda med plåt för att förhindra bränder. Även dörrarna till mittenavdelningen var plåtbeklädda och en av dessa var försedd med en ställbar ventil eller draglucka. När köket användes kunde dörren med ventilen stängas medan den andra lämnades på glänt, så att rätt mängd luft skulle få komma in. Förbränningsgaserna steg uppåt och ut genom en annan ventil som fanns i köksskåpets övre del.
I skåpets ena sida fanns det en avdelning med olika sorts hållare för tallrikar, koppar och bestick. Andra sidan var avsedd för skafferiet och var delad i ett antal lådor och fack. Skåpets sidostycken användes som dörrar till dessa två avdelningar. Sidostyckena var vridbara och kunde fällas upp så att de hamnade i samma nivå som skåpets övre del. Sedan kunde de fasthållas med hjälp av flexibla strävor fästa vid sidostyckena och skåpet. Då bildades ett avlångt bord där måltiden kunde serveras.
Hela anordningen var ett portativt kök och matsal, allt i ett.

Text: Alexandra Selivanova

Svensk