skaft

skaft (svensk), sølleskaft (dansk), skaft (islendsk), shaft (engelsk), lisse (fransk), schaft (tysk), niisivarsi (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Ett antal solv sammanförda och fixerade till en enhet, så att de på den solvade trådarna höjas och sänkas samtidigt. Vanligen solv uppspända mellan två käppar, vilka tillsammans utgöra ett skaft, som kan manövreras med trampor. Solven kunna även vara samlade på endast en käpp, ett enkelt solvskaft, vilken manövreras för hand. Jfr Solvskaft. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:29
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/84cae11b-186d-40b8-b696-9847adf74e13 | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
skaft
Bokmål

skaft
Svensk

sølleskaft
Dansk

skaft
Islendsk

shaft
Engelsk

lisse
Fransk

schaft
Tysk

niisivarsi
Finsk

Beskrivelse
Ett antal solv sammanförda och fixerade till en enhet, så att de på den solvade trådarna höjas och sänkas samtidigt. Vanligen solv uppspända mellan två käppar, vilka tillsammans utgöra ett skaft, som kan manövreras med trampor. Solven kunna även vara samlade på endast en käpp, ett enkelt solvskaft, vilken manövreras för hand. Jfr Solvskaft.
Svensk

Relatert term
Bokmål

Svensk

Dansk

Islendsk

Engelsk

Fransk

Tysk

Finsk

Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk