Eriksson, Amalia (1824 - 1923) [sv]

Eriksson, Amalia (svensk)

Beskrivelse
Amalia Eriksson var en fattig änka som 1859 fick tillstånd att driva ett bageri i Gränna. Hon uppfann polkagrisstången som blev en stor succé. Idag är polkagrisen en av våra mest kända svenska souvenirer. 1997 restes en staty i Gränna till minne av Amalia Eriksson och hennes gärning. [sv]
Livsrolle
Ansvarlig forvalter
Tekniska museet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Datasetets innehåll: samlingsinfo@tekniskamuseet.se [sv]
Personuppgifter: info@tekniskamuseet.se [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden og ikke noen verk/objekter opprettet av aktøren
Sist lagret
14.01.2019 13:13:42
12.01.2019 04:04:36
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/822b83b1-3a88-4c31-a702-576324d576e8 | RDF/XML | JSON-LD
Navn
Eriksson, Amalia
Svensk

Fornavn
Amalia
Svensk

Etternavn
Eriksson
Svensk

Tittel
Uppfinnare

-Tittel
Uppfinnare
Svensk

Beskrivelse
Amalia Eriksson var en fattig änka som 1859 fick tillstånd att driva ett bageri i Gränna. Hon uppfann polkagrisstången som blev en stor succé. Idag är polkagrisen en av våra mest kända svenska souvenirer. 1997 restes en staty i Gränna till minne av Amalia Eriksson och hennes gärning.
Svensk

Wikipedia

Fødsel
1824

-Tidspunkt
1824
Død
1923

-Tidspunkt
1923
Livsrolle
-Livsrolle
Bokmål

Svensk

Engelsk

Estnisk

Finsk

Kjønn
Bokmål

Svensk

Engelsk

Estnisk

Biografi

Amalia Eriksson föddes 1824 i Jönköping. Hennes föräldrar var pigan Katarina Hagen Andersdotter och hovslagaren Jonas Lundström. Föräldrarna och Amalia Erikssons fem syskon dog i en koleraepidemi när hon var tio år gammal.

1852 började hon arbeta som piga hos förste lantmätaren i Jönköping. Tre år senare flyttade hennes arbetsgivare till Gränna och hon följde med. 1857 gifte hon sig med skräddaren Anders Eriksson. Året därpå föddes dottern Ida Eriksson. Anders Eriksson avled i dysenteri en vecka efter Ida föddes. Amalia Eriksson var tvungen att börja försörja sig själv och sin dotter.

På den tiden var det i stort sett omöjligt för kvinnor att starta eget, men i vissa fall gick det att få ett sådant tillstånd av sociala skäl. 1859 ansökte Amalia Eriksson om tillstånd att få tillverka ”finare bakverk och den så kallade polkagrisen”. Det var pepparmintskarameller som kallades för polkagrisar.

Efter ett tag tog Amalia Eriksson fram polkagrisstången, som i början bakades bara till helger och högtider. Socker, ättika och vatten blandades och hettades upp. En liten del av smeten färgades röd medan resten smaksattes med pepparmyntsolja och knådades väldigt länge. I början var Amalia Eriksson ensam om att tillverka polkagrisar. Efter ett tag blev de dock väldigt populära och även andra bagare i Gränna började med egen tillverkning.

Tack vare polkagrisarna blev Amalia Eriksson förmögen. Hon ansågs vara en av de viktigaste personerna i Gränna. 1915 besökte kronsprinsparet Gustaf Adolf och Margaretha hennes bageri.

Amalia Eriksson blev 99 år gammal och avled 1923. Hennes dotter Ida Eriksson fortsatte med tillverkning av polkagrisar fram till 1945. År 1997 restes en bronsstaty i Gränna till minne av Amalia Eriksson och hennes polkagrisar. Idag är polkagrisarna Grännas kännetecken och en av de mest populära svenska souvenirerna.

Gränna anordnar även ett världsmästerskap i polkagristillverkning den 25 juli varje år. Polkagrisarna har dessutom hamnat i Guinness Rekordbok. Världens längsta polkagris tillverkades 1989 och var 287,7 meter lång. Den högsta polkagrisen som någonsin tillverkats var 8,67 meter hög och den tyngsta vägde 2 158,7 kilo!

Text: Alexandra Selivanova

Svensk