rokk

spinnrock (svensk), rok (dansk), rokkur (islendsk), spinning-wheel (engelsk), rouet (fransk), spinnrad (tysk), rukki (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Redskap vars konstruktion i korthet är följande: På den rörformiga spindeln, som har ett sidohål för tråden, nära den fria änden, är fästad en gaffelformig vinge med hakar längs skänklarna, över vilka tråden löper. På spindeln är spinnrullen löst uppträdd, spindel och rulle äro försedda med trissor av olika storlek. Båda drivas av ett svänghjul, vilket sättes igång med en trampa. Genom skillnaden i hastighet mellan rullen och spindeln, rullas tråden upp på spinnrullen allteftersom den spinnes... Redskap vars konstruktion i korthet är följande: På den rörformiga spindeln, som har ett sidohål för tråden, nära den fria änden, är fästad en gaffelformig vinge med hakar längs skänklarna, över vilka tråden löper. På spindeln är spinnrullen löst uppträdd, spindel och rulle äro försedda med trissor av olika storlek. Båda drivas av ett svänghjul, vilket sättes igång med en trampa. Genom skillnaden i hastighet mellan rullen och spindeln, rullas tråden upp på spinnrullen allteftersom den spinnes. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:31
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/7618b7dc-2d88-435c-9597-814ac5b38ead | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
rokk
Bokmål

spinnrock
Svensk

rok
Dansk

rokkur
Islendsk

spinning-wheel
Engelsk

rouet
Fransk

spinnrad
Tysk

rukki
Finsk

Alternativ betegnelse
hjulrokk
Bokmål

træderok
Dansk

spunarokkur
Islendsk

Beskrivelse
Redskap vars konstruktion i korthet är följande: På den rörformiga spindeln, som har ett sidohål för tråden, nära den fria änden, är fästad en gaffelformig vinge med hakar längs skänklarna, över vilka tråden löper. På spindeln är spinnrullen löst uppträdd, spindel och rulle äro försedda med trissor av olika storlek. Båda drivas av ett svänghjul, vilket sättes igång med en trampa. Genom skillnaden i hastighet mellan rullen och spindeln, rullas tråden upp på spinnrullen allteftersom den spinnes.
Svensk

Relatert term
Bokmål

Svensk

Dansk

Islendsk

Engelsk

Fransk

Tysk

Finsk

Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk