sateng

satin (svensk), satin (dansk), satín (islendsk), satin (engelsk), satin (fransk), atlasbindung (tysk), pomsi (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
En av grundbindningarna karakteriserad av att alla bindepunkter åtskiljas i alla riktningar av en eller flera varptrådar och av ett eller flera inslag. Rapporten består alltid av samma antal varp- som inslagstrådar. Minsta antalet är 5. Är skridningstalet hela tiden detsamma, bildas skönjbara diagonaler i vävnaden. En satinbindning definieras genom att man anger: antalet varptrådar i rapporten = det antal skaft som fordras för vävningen samt bindningens skridningstal. Ex sv 5-skaftad satin me... En av grundbindningarna karakteriserad av att alla bindepunkter åtskiljas i alla riktningar av en eller flera varptrådar och av ett eller flera inslag. Rapporten består alltid av samma antal varp- som inslagstrådar. Minsta antalet är 5. Är skridningstalet hela tiden detsamma, bildas skönjbara diagonaler i vävnaden. En satinbindning definieras genom att man anger: antalet varptrådar i rapporten = det antal skaft som fordras för vävningen samt bindningens skridningstal. Ex sv 5-skaftad satin med skridningstal 2, da 5-skaftet sateng med skridningstall 2, en 5-end satin, interruption 1, fr satin de 5, interruption 1 eller décochement 2, ty 5-bindige atlasbindung mit fortschreitungszahl 2. Jfr Oregelbunden satin och Skridningstal. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:28
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/70291ea2-3b72-4c08-8caf-bca243c01fd2 | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
sateng
Bokmål

satin
Svensk

satin
Dansk

satín
Islendsk

satin
Engelsk

satin
Fransk

atlasbindung
Tysk

pomsi
Finsk

Alternativ betegnelse
atlasbindning
Svensk

atlask
Dansk

ormeldúkur
Islendsk

satiini
Finsk

Beskrivelse
En av grundbindningarna karakteriserad av att alla bindepunkter åtskiljas i alla riktningar av en eller flera varptrådar och av ett eller flera inslag. Rapporten består alltid av samma antal varp- som inslagstrådar. Minsta antalet är 5. Är skridningstalet hela tiden detsamma, bildas skönjbara diagonaler i vävnaden. En satinbindning definieras genom att man anger: antalet varptrådar i rapporten = det antal skaft som fordras för vävningen samt bindningens skridningstal. Ex sv 5-skaftad satin med skridningstal 2, da 5-skaftet sateng med skridningstall 2, en 5-end satin, interruption 1, fr satin de 5, interruption 1 eller décochement 2, ty 5-bindige atlasbindung mit fortschreitungszahl 2. Jfr Oregelbunden satin och Skridningstal.
Svensk

Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk