dragrustning

dragrustning (svensk), dragrustning (dansk), dragskefta (islendsk), shaft draw system (engelsk), système de tire à baguettes (fransk), vetolaite (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Anordning för dragning av mönstret i en dragvävstol enligt harneskrustningens princip. I en dragrustning vila harnessolven på käppar och det är dessa käpparsom höjas för mönstret. Varptrådarna kunna inte höjas individuellt, utan endast i de kombinationer i vilka de solvats på dragkäpparna. Mönstrets utsträckning i varpled begränsas av det antal käppar som får plats i vävstolen. Jfr Harneskrustning och Kägelvävstol. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:14
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/3125aa7e-8081-4879-8e55-1fe3ebb9f37f | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
dragrustning
Bokmål

dragrustning
Svensk

dragrustning
Dansk

dragskefta
Islendsk

shaft draw system
Engelsk

système de tire à baguettes
Fransk

vetolaite
Finsk

Alternativ betegnelse
trækværk
Dansk

Beskrivelse
Anordning för dragning av mönstret i en dragvävstol enligt harneskrustningens princip. I en dragrustning vila harnessolven på käppar och det är dessa käpparsom höjas för mönstret. Varptrådarna kunna inte höjas individuellt, utan endast i de kombinationer i vilka de solvats på dragkäpparna. Mönstrets utsträckning i varpled begränsas av det antal käppar som får plats i vävstolen. Jfr Harneskrustning och Kägelvävstol.
Svensk

Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk