skridningstall

skridningstal (svensk), skridningstal (dansk), stigtala (islendsk), interruption (engelsk), décochement (fransk), fortschreitungszahl (tysk), nuosuluku (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Det antal varptrådar en bindepunkt förflyttas från ett inslag till det nästa. Skridningstalet för kypert är 1, för satin alltid minst 2. I satin räknas det alltid från vänster till höger, nerifrån och upp, och dessutom måste anges om bindningen är en inslags- eller en varpsatin. Interruption användes för satiner och anger antalet varptrådar mellan bindepunkterna i två på varandra följande inslag. D.v.s. interruption = skridningstalet - 1. Fr interruption räknas alltid på satinens inslagssida ... Det antal varptrådar en bindepunkt förflyttas från ett inslag till det nästa. Skridningstalet för kypert är 1, för satin alltid minst 2. I satin räknas det alltid från vänster till höger, nerifrån och upp, och dessutom måste anges om bindningen är en inslags- eller en varpsatin. Interruption användes för satiner och anger antalet varptrådar mellan bindepunkterna i två på varandra följande inslag. D.v.s. interruption = skridningstalet - 1. Fr interruption räknas alltid på satinens inslagssida från vänster till höger. Jfr Satin och Oregelbunden satin. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:29
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/27c214d3-8c6b-408f-8b3b-705c40236dfe | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
skridningstall
Bokmål

skridningstal
Svensk

skridningstal
Dansk

stigtala
Islendsk

interruption
Engelsk

décochement
Fransk

fortschreitungszahl
Tysk

nuosuluku
Finsk

Alternativ betegnelse
interruption
Fransk

Beskrivelse
Det antal varptrådar en bindepunkt förflyttas från ett inslag till det nästa. Skridningstalet för kypert är 1, för satin alltid minst 2. I satin räknas det alltid från vänster till höger, nerifrån och upp, och dessutom måste anges om bindningen är en inslags- eller en varpsatin. Interruption användes för satiner och anger antalet varptrådar mellan bindepunkterna i två på varandra följande inslag. D.v.s. interruption = skridningstalet - 1. Fr interruption räknas alltid på satinens inslagssida från vänster till höger. Jfr Satin och Oregelbunden satin.
Svensk

Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk