kontramarsj

kontramarsch (svensk), kontramarch (dansk), gagnbinding (islendsk), countermarch (engelsk), contre-marche (fransk), kontermarsch (tysk), vipukangaspuut (finsk)

Nordisk textilteknisk terminologi (Textilmuseet) [sv]

Beskrivelse
Tre serier av lattor som samverka till att skärpa skaftens höjning och sänkning. Topplattorna placeras ovanför skaften med den fasta punkten ungefär mitt på lattan. Lattans ena ände knytes till ett skaft, medan den andra änden, som skjuter utanför vävstolens ena sida knytes till en långlatta. Långlattorna placeras över tramporna med den fasta punkten vid vävstolens motsatta sida. Kortlattorna placeras mellan skaft och långlattor med den fasta punkten vid den ena av vävstolens sidor. De knytas... Tre serier av lattor som samverka till att skärpa skaftens höjning och sänkning. Topplattorna placeras ovanför skaften med den fasta punkten ungefär mitt på lattan. Lattans ena ände knytes till ett skaft, medan den andra änden, som skjuter utanför vävstolens ena sida knytes till en långlatta. Långlattorna placeras över tramporna med den fasta punkten vid vävstolens motsatta sida. Kortlattorna placeras mellan skaft och långlattor med den fasta punkten vid den ena av vävstolens sidor. De knytas till skaftens mitt. Tramporna knytas till både lång- och kortlattor. Sättet att koppla samman lattorna kan variera, men principen är densamma. [sv]
Ansvarlig forvalter
Textilmuseet (Museum) [sv] forvalter informasjonen på denne siden
Kontaktinformasjon
Viktoria Holmqvist, Textilmuseet [sv]
Lisens
Ingen rettigheter reservert (CC0) gjelder informasjonen på denne siden
Sist lagret
22.03.2016 07:45:23
Publisert
Status

URI
http://kulturnav.org/05bc52a8-76e7-4b13-bceb-7cb57378df5d | RDF/XML | JSON-LD
Betegnelse
kontramarsj
Bokmål

kontramarsch
Svensk

kontramarch
Dansk

gagnbinding
Islendsk

countermarch
Engelsk

contre-marche
Fransk

kontermarsch
Tysk

vipukangaspuut
Finsk

Beskrivelse
Tre serier av lattor som samverka till att skärpa skaftens höjning och sänkning. Topplattorna placeras ovanför skaften med den fasta punkten ungefär mitt på lattan. Lattans ena ände knytes till ett skaft, medan den andra änden, som skjuter utanför vävstolens ena sida knytes till en långlatta. Långlattorna placeras över tramporna med den fasta punkten vid vävstolens motsatta sida. Kortlattorna placeras mellan skaft och långlattor med den fasta punkten vid den ena av vävstolens sidor. De knytas till skaftens mitt. Tramporna knytas till både lång- och kortlattor. Sättet att koppla samman lattorna kan variera, men principen är densamma.
Svensk

Relatert term
Bokmål

Svensk

Dansk

Islendsk

Engelsk

Fransk

Tysk


Referanse
Nordisk textilteknisk terminologi : förindustriell vävnadsproduktion : definitioner på svenska och synonymer på danska, isländska, norska och finska samt på engelska, franska och tyska. Agnes Geijer (ed.), Marta Hoffmann (ed.). Johan Grundt Tanum Forlag (1979).
Svensk